
KAYLEE PORTFOLIO
Eindproject: Reflectie
Inhoudsopgave:
-
Reflectie op: Introductie (opdracht)
-
Reflectie op: Mijn cultureel zelfportret
-
Reflectie op: Film bezoek (recensie)
-
Reflectie op: Reclamefilmpje (opdracht)
-
Reflectie op: Radioprogramma (opdracht)
-
Reflectie op: Cabaret (opdracht)
-
Reflectie op: Spotprent (opdracht)
-
Reflectie op: Dans (opdracht)
-
Reflectie op: Les Indes Galantes (recensie)
​
Reflectie op: Introductie (opdracht)
Bij deze opdracht moest je de vragen beantwoorden:
Wat is kunst? Wat is creativiteit? Wat is cultuur?
Daarnaast moest je uit een lijst 3 disciplines kiezen, waarvan je het meeste mee hebt. Je moest vervolgens uitleggen waarom je deze 3 disciplines hebt gekozen en er een bijpassende foto/ video bij zoeken.
Tot slot moest je een aanbeveling doen van deze drie disciplines, in mijn geval beeldende kunst, film en muziek. Je moest vertellen wat, waar, wanneer en hoeveel het kost bij elke discipline.
Wat ik wilde bereiken met het maken van deze opdracht, was meer kennis opbrengen over kunst, cultuur en creativiteit. Ik wilde hierbij kijken wat ik er eigenlijk al van wist en ik verbaasde me dat het eigenlijk minder was dan verwacht.
Toen ik bezig was met de opdracht was ik dus verbaasd over mijn gebrek van kennis en probeerde ik zoveel mogelijk research te doen. Ik kwam erachter dat kunst, creativiteit en cultuur veel grotere begrippen en betekenissen hadden dan dat ik ooit had gedacht. Vervolgens heb ik de opdracht alsnog mooi kunnen afronden, met een bredere kennis van ckv.
Ik vond deze opdracht dus goed, want mensen werden zich beter bewust van wat ze het hele jaar te wachten zullen staan bij dit vak. Zoals je bij mij zag was dat ook wel nodig door mijn gebrek van kennis hierover en had het een goede uitpak, omdat ik achteraf er veel van kon leren.
Persoonlijk vond ik niet dat ik anders had kunnen doen. Wat ik wel mee kan nemen is dat ik bij de komende opdrachten van tevoren me daarbij ook meer kan verdiepen in het onderwerp, voordat ik daadwerkelijk aan de slag ga met de opdracht.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Reflectie op: Mijn cultureel zelfportret
De opdracht was om een cultureel zelfportret te maken. Je moest allemaal plaatjes zoeken die jouw omschrijven op een cultureel, kunstzinnige en creatieve vorm. De drie disciplines die je eerder terugzag komen.
Het doel van het maken van deze opdracht voor mij, was het maken van een zelfportret die mij het beste reflecteert.
Ik vond dit persoonlijk een leuke opdracht, ik kon alles maken zoals het mij bevalt en omschrijft. En ik vond het altijd al leuk om mijn eigen draai en creativiteit aan iets te geven dus dat kwam ook handig van pas. Ook vond ik het leuk, mensen konden namelijk een idee krijgen van wat voor persoon ik was buiten school. De medeleerlingen en docenten zien namelijk alleen maar hoe je bent op school en dat is saai in je boeken en altijd een vervelend gezicht omdat het niet bepaald een fijne omgeving is. Dat vind ik wel eens jammer, dus dit was een mooie oplossing.
Een positieve ontdekking hieraan was dat ik in het dagelijkse leven ook beter ging kijken van wat vind ik nou leuk, dus meer op het positieve ging richten. Dit moest namelijk anders kwam ik er niet één, twee, drie achter wat ik allemaal in mijn zelfportret moest zetten.
Ik had hier verder dus ook geen problemen mee. Wel vond ik het spannend om voor de klas te staan aangezien je dan toch meer kwetsbaar bent voor je eigen gevoel. Uiteindelijk hoefde ik dit gelukkig niet te doen, aangezien ik het in een apart groepje had gedaan met een aantal andere kinderen die ook al hun WIX af hadden. Eerlijk gezegd was dat een opluchting, aan het begin van het jaar.
Verder zal ik dus ook niks kunnen verzinnen wat ik hier voortaan beter aan zal kunnen doen. Wel heb ik gehoord dat sommige mensen mijn WIX een beetje somber vinden, maar het is mijn zelfportret, het moet mij omschrijven, dus er moet eruit zien zoals ik het mooi vind en niet anderen.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Reflectie op: Film bezoek (recensie)
Bij deze opdracht moest je een film in de filmtheater bezoeken. Je moest vervolgens een film uitkiezen en bewijsmateriaal bewaren zoals het filmkaartje of een foto. Als je vervolgens de film had bezocht moest je er een soort recensie van schrijven.
Wat ik probeerde te bereiken met het maken van deze opdracht en het bezoeken van de film was proberen films meer observerend te bekijken. Dit moest dan ook wel bij deze film, aangezien je er een recensie over moest schrijven. Maar ik wou het mezelf ook aanleren voor bij andere films of documentaires, misschien kan je er nog wat kennis van op doen.
Dit was me achteraf goed gelukt bij de film, ik kon mijn merendeel van de film goed concentreren en aan de hand daarvan een mooie recensie schrijven. Af en toe ging het wat slechter aangezien er oude mensen in de zaal een beetje zaten te zeuren en daardoor erg door werd afgeleid, dit kwam gedeeltelijk ook door een paar mensen waar ik mee was.
Een positieve ontdekking hiervan is dat ik me beter kan concentreren dan ik dacht, maar als ik voortaan echt voluit van een film zal willen genieten dat ik de juiste mensen mee neem.
Wat ik hier dus uit mee neem is dat ik heb geleerd hoe ik beter films kan observeren en wat ik voortaan anders zal doen is de film in een rustige omgeving bekijken.
Persoonlijk vond ik dus niet dat ik het, in de situatie waar ik in zat, niet anders had kunnen doen. Ik had de nodige informatie binnengekregen waarvan ik een goede recensie kon schrijven.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Reflectie op: Reclamefilmpje (opdracht)
Bij deze opdracht moest je een reclamefilmpje samenstellen waarin je een product een hele andere functie aan geeft. Je moest eerst met een idee komen waar over je het zal maken, vervolgens moest je er een script bij maken en een plan van waar en hoe je het zal gaan opnemen. Tot slot zal je uiteraard de video moeten opnemen en als het nodig is bewerken.
Wat ik probeerde te bereiken met het maken van deze opdracht was om een mooie video samen te stellen.
Ik kwam er achteraf achter dat ik eigenlijk niet zoveel kennis had van het bewerken van de video, verder ging het schrijven van het script en een idee bedenken praktisch vlekkeloos (met dank aan mijn partner Karolina). Na wat uitzoeken van hoe het bewerken moest en met de hulp van een vriend van mij die ook een acteur was in de video was het ook gelukt, maar niet precies zoals we wouden.
Het lukte namelijk niet al te best met het bewerken aangezien we niet het beste programma hadden, we konden het geluid en beelden dus minder goed knippen, plakken en bewerken. Dat had je ook terug kunnen zien in de video aangezien je soms te snel van beeld naar beeld ging en de geluiden nogal grof en hard waren. Dit had dus beter gekund.
Naast die complicatie was alles dus wel goed gegaan, dus wat we mee kunnen nemen is het leerproces van het bewerken en onze kennis van het maken van een script etc.
Dat is dan ook het enigste wat anders had kunnen gaan, het bewerken. Alles vond ik verder erg leuk gelukt en ben ik er zeker tevreden mee.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Reflectie op: Radioprogramma (opdracht)
Bij deze opdracht moest je in een tweetal een radioprogramma maken over een bepaald muziekgenre. Je kon kiezen uit 19 genres waarvan ik en mijn partner Karolina, Jazz hebben gekozen.
Wat we probeerde te bereiken met deze opdracht is een zo goed mogelijk muziekprogramma te maken. Dit deden we met behulp van de ooit geluisterde muziekprogramma’s en podcasts en probeerde we dat een beetje na te doen met onze eigen podcast.
Toen we bezig waren met de opdracht gin het makkelijker dan we hadden gedacht, we verwachten namelijk dat het iets zal zijn wat nooit zal lukken. We begonnen met het schrijven van alle informatie die erin moest en er zo een lopend verhaal van te maken. Toen dat klaar was begonnen we elk stukje een voor een op te nemen. Soms ging dat wel iets minder soepel omdat we steeds moesten lachen, het was namelijk best grappig.
Een positieve ontdekking was dus dat we iets meer zelfvertrouwen hadden moeten hebben voordat we de opdracht begonnen, aangezien het dus beter ging dan verwacht. Wat we mee kunnen nemen als een tip voor laten, is het project iets meer serieus te nemen en minder te lachen.
Ook vond de klas dat het iets aan de lange kant was, wat we begrijpen, maar het is tenslotte een podcast. Een podcast is meestal zelfs langer en dan erbij moesten we aan de opgeëiste informatie voldoen die van ons werd gevraagd in de opdracht, dat zal niet passen in die ene minuut wat mensen liever hadden gewild.
Wat we voortaan dus anders hadden kunnen doen is alsnog beter luisteren naar het publiek, ongeacht wat de opdracht is en wat in jouw ogen juist is. Hun zijn namelijk uiteindelijk degene die ernaar zouden moeten luisteren.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Reflectie op: Cabaret (opdracht)
Bij deze opdracht moest je een korte cabaret conference schrijven (minimaal 200 woorden) waarin je twee actuele gebeurtenissen als inspiratie gebruikt (mag ook ATC gerelateerd zijn).
Wat ik probeerde te bereiken met het maken van deze opdracht om iets grappigs te maken, waar mensen om zouden kunnen lachen en misschien een beetje bij ze zou blijven.
Toen ik te horen kreeg dat ik een cabaret moest maken vond ik dat eigenlijk diep triest, als ik iets haat is het namelijk cabaret. Ik vind dat er 0% humor in zit en de domste mensen presenteren het. Denk hier bijvoorbeeld aan Jochem Meijer, hij is echt de domste en meest irritante gozer die ik ooit heb gezien.
Ik had er dus ook totaal geen zin in om dan zelf een cabaret te gaan maken, dus heb uiteindelijk ook maar iets gedaan terwijl ik het zelf niet eens echt grappig vond. Maar dacht dat iemand ergens het vast lachen zou vinden.
Wat ik hierbij dus anders had kunnen doen is om er met een positievere instelling op af had kunnen gaan. Ik had hier ook daadwerkelijk mijn best voor gedaan, maar slaagde er niet bepaald in. Toch vind ik dat het in mijn ogen wel redelijk is gelukt en had ik er uiteindelijk wel een klein beetje plezier van toen het af was.
Wat ik hieruit dus kan meenemen is dat je gewoon positief op iets af moet stappen om het gemakkelijker voor jezelf en andere te maken.
Dat is dan ook wat ik in de toekomst zal doen.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Reflectie op: Spotprent (opdracht)
Bij deze opdracht moest je een paar actuele nieuwsartikelen vinden en op basis daarvan een spotprent van creëren.
Wat ik probeerde te bereiken met het maken van deze opdracht was om iets leuks te creëren waar de mensen het mee eens zouden kunnen zijn en grappig zouden vinden. En daarom dan ook echt iets te maken wat je terug kan vinden in het actuele nieuws, anders zouden mensen het misschien niet begrijpen.
Toen ik te horen kreeg dat ik deze opdracht zal moeten gaan maken vond ik dat eigenlijk echt geweldig, ik hou namelijk van tekenen en ben daar meestal erg creatief in. Dit was daarom dan ook een opdracht die ik al snel en mooi had afgerond, zodra ik mijn onderwerp had gekozen.
Ik kwam snel op een idee en kon dit vlekkeloos uitwerken, ik was hier achteraf best wel trots op. Ik kreeg er ook veel positieve reacties van en dat gaf me ook een boost in mijn zelfvertrouwen, want toch waren er nog twijfels van “wat zullen andere ervan vinden”.
Ik had het naar mijn mening niet beter kunnen doen. Wat ik wel mee kan nemen voor de toekomst is meer zelfvertrouwen in mezelf en mijn eigen werk hebben. Als je dat hebt maakt het alles automatisch fijner en leuker, anders houd je jezelf misschien tegen met bepaalde dingen.
Wat ik dus anders ga doen is meer vertrouwen in mezelf en over mijn werk hebben en verder mijn harde werk vasthouden.
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Reflectie op: Dans (opdracht)
Dit was een individuele opdracht waarbij je aan de hand van een aantal vragen een dansvideo moest observeren van een gekozen dans genre. Ik zelf heb de Engelse Wals gekozen.
Wat ik wil bereiken met het maken van deze opdracht is om meer kennis op te doen over deze dans. Mij zelf leek het me namelijk interessant om er meer over te weten te komen, ik wist er namelijk nog niet zo veel van. Ook had ik ergens gelezen dat het oorspronkelijk is ontstaan van de Weense wals, waar mijn familie bekend mee is aangezien ze in Oostenrijk wonen. Dus ik was benieuwd hoe het nou precies in elkaar zat en als het echt was dat de Engelse Wals van de Weense Wals kwam, waarom.
Toen ik begon aan de opdracht het ik er op het begin wel een beetje moeite mee, als je namelijk een video opzocht kwam niet heel veel tegen. Dan typte je bijvoorbeeld Engelse wals in of Waltz en dan kwam je dus inderdaad alleen maar de Weense Wals tegen. Maar toen ik uiteindelijk een goede video had gevonden ging het vanaf daar verder prima.
Wat voor mij dus een probleem was, is dat de juiste video wat lastig te vinden was. Maar wat voor mij wel een positieve ontdekking was, was dat ik veel meer over het onderwerp te weten was gekomen.
Wat ik voortaan beter kan doen, of kan appassen zijn misschien de zoektermen. Ik zal het misschien anders kunnen verwoorden of in andere talen opzoeken, zoals Engels wat verder geen probleem zal zijn aangezien ik Engels prima kan spreken en lezen.
Verder zal ik niet echt iets aan mijn aanpak voor deze opdracht aanpassen, en zal ik de kennis mee nemen die ik hiermee heb ontdekt.
​
​
​
​
Reflectie op: Les Indes Galantes (recensie)
Bij deze opdracht moest je een dans video genaamd ‘Les Indes Galantes’ bekijken en vervolgens daarover een recensie schrijven. Je moest verschillende dingen observeren, denk hier aan decor, muziek, kostuums en de dans zelf.
Wat ik wou bereiken met het schrijven van deze opdracht was het ontdekken van een nieuwe dans en daarbij beter te leren observeren bij zo een opstelling, en het zoeken naar detail en niet alleen de dans.
Dit was me aardig goed gelukt, ik heb ook de kleine dingen kunnen bewonderen zoals bijvoorbeeld de emotie die ze in de dans steken en de kostuums die ze aan hebben. Ik vond het daardoor ook makkelijker om de recensie te schrijven, dus dat vond ik wel een fijne methode.
Een klein probleempje was wel dat je in de recensie moest verwerken wat voor decor ze hadden in de voorstelling. Dit ging minder goed aangezien we maar een klein fragment hadden gezien van de voorstelling, namelijk dat ene linkje die we opgestuurd hadden gekregen. Het was dus moeilijk in te schatten en er over te vertellen, maar heb er uiteindelijk iets van kunnen maken.
Wat ik de volgende keer dus anders kan doen is minder over in zitten wat ik allemaal opschrijf, het is eenmaal een recensie. En over het decor, je moest de recensie schrijven aan de hand van de video die kreeg en niet de hele voorstelling, daar hoefde ik me dus ook niet zo erg zorgen over te maken.
Wat ik hiervan zal meenemen is misschien mijn verbrede kennis over een nieuwe dans en het zoeken naar details voor een mooiere ervaring.







