
KAYLEE PORTFOLIO
Podcast: Jazz
Voor deze opdracht hebben Karolina en ik ervoor gekozen om een podcast te maken over Jazz:
Wat willen wij doen?
Wij willen erg graag een podcast maken. Ons plan is om een stille ruimte te zoeken en de bovenstaande informatie op te nemen. Zodra we alle spraak audio’s goed achter elkaar hebben zodat het een lopend verhaal is geworden, willen we er een aantal Jazz muziekjes onder zetten. Op de ze manier willen we het interessanter en leuker maken om naar te luisteren.
​
​
Begin podcast
Je luistert nu naar de podcast van Karolina en Kaylee. Vandaag gaan wij het hebben over Jazzmuziek. We gaan het hier over hebben, omdat we lang hebben gezocht en dit uiteindelijk de leukste keuze voor ons was. We hebben het namelijk vaak voorbij horen komen in films, maar hebben geen idee hoe het verder zit. Ons leek het dus best interessant om er meer over te weten te komen.
Waarom Jazz?
Wij hebben als muziekgenre ‘Jazz’ gekozen. We hebben lang gezocht en dit was uiteindelijk de leukste keuze voor ons. We hebben het namelijk vaak voorbij horen komen in films, maar hebben geen idee hoe het verder zit. Ons leek het dus best interessant om er meer over te weten te komen.
​
Oorsprong van Jazz
-
Jazz is een muziekstijl. Typisch voor de jazzmuziek is dat er veel bij wordt geïmproviseerd. Dat betekent dat de muzikanten niet precies de noten volgen van een voorgeschreven stuk, zoals bijvoorbeeld bij klassieke muziek. In plaats daarvan passen jazzmuzikanten het muziekstuk tijdens het spelen de hele tijd aan. Zo blijft een liedje dus wel herkenbaar, maar klinkt het iedere keer een beetje anders.
-
De jazzmuziek heeft een rijke traditie en ontwikkelde zich in het begin van de 20e eeuw. Het is van origine een Amerikaanse muziekstijl en is ontstaan door een vermenging van twee culturen: de blanke Amerikaanse cultuur (Europese immigranten van oorsprong) en de zwarte cultuur meegenomen door de zwarte Amerikanen vanuit Afrika.
-
Ondanks de vele botsingen tussen de twee culturen en het hardnekkige racisme zijn blanke en zwarte muzikanten gaan samenspelen. Met de invloeden uit de Afrikaanse muziektradities (met name de ritmes) en het samenspel ontstond er in New Orleans een interessante samenvoeging van
Blues (is een muziekstijl die tussen 1860 en 1900 ontstond),
Ragtime (is een laat negentiend-Eeuwes Amerikaanse muziekvorm) -
En folk (Folk is de benaming voor een muziekstijl gebaseerd op de oorspronkelijk van generatie op generatie overgedragen volkseigen of regionale muziek
​
Inhoud van Jazz
Na de oorlog wilden vrouwen gezien worden als individu, los van hun traditionele rollen als vrouw en dochter in het gezin. Jazz verschafte hen een uitlaatklep. Met de komst van de jazz kwamen er ook banen voor vrouwen in de muziekindustrie en werden vrouwelijke muzikanten steeds meer sociaal acceptabel de mode veranderde en de jonge generatie deed mee met de nieuwe look. Adverteerders pikten die trend op, en in de jaren '20 werden er meer modetijdschriften dan ooit verkocht aan vrouwen. Met de opkomst van jazz ontstond ook nieuwe waardering voor de Afro-Amerikaanse cultuur en kwam er werk voor zwarte muzikanten. Voor sommige mensen herinnert de muziek toch aan een tijd van onderdrukking door de slavernij. Anderen zien jazz als het begin van de erkenning van de zwarte cultuur en geschiedenis in Amerika.
Wat voor muziek is Jazz?
Jazz kan je herkennen doormiddel van verschillende kenmerken, deze kenmerken zijn swing, syncopen, improvisatie & de Jazz instrumentarium:
​
Swing
Jazz is van oorsprong altijd dansmuziek geweest. Om lekker te kunnen dansen moet het swingen. Om deze swing te creëren spelen Jazzmuzikanten de achtste noten niet even lang. Iedere Jazzmuzikant geeft zijn eigen swing aan een nummer. Toch kun je het ongeveer zo beschrijven. Je neemt twee gewone achtste noten, maar je speelt de eerste noot langer en de tweede iets korter. Hierdoor ontstaat er een stuwend ritme genaamd swing.
Syncopen
Buiten de swing worden er ook constant syncopen gespeeld. Syncopen zijn accenten op onverwachte momenten. Door de swing en het syncopische ritme kun je bij jazz je voeten moeilijk stilhouden. Dit is dan ook precies wat de Jazzmuzikanten proberen te bereiken! Het is een muziekgenre die iedereen wel kan luisteren.
Improvisatie
Jazz is voor het grootste deel muziek om te improviseren. Jazz is ook geliefd bij vele muzikanten omdat ze hun creativiteit erop los kunnen gooien. Geef twee bands dezelfde standaard jazz compositie, toch zullen ze beide totaal anders klinken. Een Jazz nummer klinkt daarom nooit twee keer hetzelfde.
Jazz instrumentarium
Jazz heeft een specifiek instrumentarium. De ritmesectie bestaat meestal uit een simpel drumstel en een contrabas. De grote en lompe contrabas wordt ook steeds meer vervangen door de Jazz basgitaar. Verder worden vaak gitaar en piano toegevoegd aan het geheel. Dit zijn de solo-instrumenten die vooral de creativiteit in het nummer brengen. Ook zijn er geregeld ritmisch gestoorde bas solo's
​
​
Bekende Jazzmuzikant
Vroeger was Benny Goodman erg bekend onder de mens. Hij werd ook wel The King of swing genoemd. Hij was als klarinettist en componist verantwoordelijk voor verschillende hitsingles, nog in de jaren voordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Benny verliet het schoolleven al op een veertienjarige leeftijd en hij trad toe tot de American Federation of Musicians. In de jaren ’30 bereikte Benny zijn hoogtepunt, toen swing razend populair was.
Een echte hit van hem was “Sing, Sing, Sing”.
​
Jazz Evenement
Wil je toevallig een jazz concert bezoeken, dan hebben wij een goede aanrader voor je en het is nog is gratis ook. Verzet dan al je plannen want op woensdag 15 januari is er een gratis luchtconcert in Amsterdam. Het begint om 12:30 en eindigt om 13:00.
De artiesten welke u krijgt te horen zijn: Jazztrio van het Conservatorium van Amsterdam,
Ben Fitzpatrick Trio, Ben Fitzpatrick, Steve Willem Zwanink en Roberto Pistolesi
​
Bronnen
Als bron heb wij het internet gebruikt


